24 matvarer med mye protein
Vi vet at kylling har mye protein, og biff, men hva annet egentlig? Vi har laget en liste over 24 matvarer med mye protein, og vi gjetter at noen av disse vil overraske deg.
Til tross for et høyt proteininnhold, er det derimot viktig å huske at ikke alle matvarer er gode kilder til protein. Spesielt om du ønsker å passe på figuren, er det viktig å se på mengde protein opp mot kalorier.
For eksempel vil 200 gram tunfisk gi deg 58 gram protein på kun 258 kalorier, mens 200 gram peanøtter gir 52 gram protein på hele 1 134 kalorier.
En god tommelfingerregel for å se om en matvare er en god kilde til protein, kan være å se på næringsinnholdet. Hvis du legger til en 0 på proteininnholdet per 100 gram, er det tilnærmet likt eller mer enn kaloriinnholdet per 100 gram? I så fall er det en god kilde til protein!
Les mer: Om du syns det er vanskelig å bli ordentlig mett, kan det å inkludere volumspising i kostholdet være til hjelp.
Se 24 matvarer med mye protein:
Matvare | Protein (per 100 gram) | Kcal (per 100 gram) |
---|---|---|
Soyabønner (tørkede) | 36 | 384 |
Parmesan (Parmigiano Reggiano) | 33 | 392 |
Hempfrø | 31 | 600 |
Tunfisk | 29 | 129 |
Svinekjøtt | 27 | 240 |
Peanøtter | 26 | 567 |
Røde linser (tørkede) | 26 | 350 |
Kalkunfilet | 25 | 114 |
Reker | 24 | 99 |
Kyllingfilet | 24 | 108 |
Biff (indrefilet) | 21 | 118 |
Laks | 20 | 208 |
Tofu | 17 | 144 |
Kveite | 17 | 123 |
Chiafrø | 17 | 486 |
Cottage cheese (mager) | 13 | 79 |
Egg | 13 | 155 |
Sorte bønner | 8,9 | 132 |
Kikerter | 8,9 | 164 |
Gresskarfrø | 8,5 | 559 |
Gresk yoghurt (2% fett) | 8,3 | 71 |
Quinoa | 8 | 120 |
Mandler | 7,7 | 579 |
Melk (lett) | 3,5 | 41 |
PS: Test vår proteinkalkulator om du ikke vet hva ditt daglige proteinbehov er!
Kan du spise for mye protein?
Ja, det stemmer at et overskudd av protein kan bli lagret som fett i kroppen, selv om denne prosessen sjelden forekommer i betydelig grad hos noen med et variert kosthold.
Overflødig kroppsvekt er generelt sett mer direkte relatert til et overskudd av kalorier fra andre kilder i kostholdet, inkludert karbohydrater, fett og proteiner, samt aktivitetsnivå. Spiser du mer kalorier enn kroppen forbrenner, uavhengig av kilden til kaloriene, kan overskuddet bli lagret som fett. Derfor er balansen mellom kaloriinntak og kaloriforbruk viktig når du prøver å opprettholde eller endre kroppsvekten.
I praksis er det altså sjeldent at overdrevet proteininntak alene fører til betydelig fettlagring. Det er viktigere å ha et balansert kosthold som inkluderer riktig mengde proteiner, karbohydrater og fett, i tillegg til å opprettholde en sunn total kaloribalanse, for å oppnå og opprettholde en sunn vekt.
1 kommentar
Stengt for kommentarer.
Pingback: Volumspising: Hva er det og hvordan gjør du det? - Enkel protein