24 matvarer med mye protein

En sandwich med egg og avocado, for å illustrere mat med mye protein.
2 min lesetid

Vi vet at kylling har mye protein, og biff, men hva annet egentlig? Vi har laget en liste over 24 matvarer med mye protein, og vi gjetter at noen av disse vil overraske deg.

Til tross for et høyt proteininnhold, er det derimot viktig å huske at ikke alle matvarer er gode kilder til protein. Spesielt om du ønsker å passe på figuren, er det viktig å se på mengde protein opp mot kalorier.

For eksempel vil 200 gram tunfisk gi deg 58 gram protein på kun 258 kalorier, mens 200 gram peanøtter gir 52 gram protein på hele 1 134 kalorier.

En god tommelfingerregel for å se om en matvare er en god kilde til protein, kan være å se på næringsinnholdet. Hvis du legger til en 0 på proteininnholdet per 100 gram, er det tilnærmet likt eller mer enn kaloriinnholdet per 100 gram? I så fall er det en god kilde til protein!

Les mer: Om du syns det er vanskelig å bli ordentlig mett, kan det å inkludere volumspising i kostholdet være til hjelp.

Se 24 matvarer med mye protein:

MatvareProtein (per 100 gram)Kcal (per 100 gram)
Soyabønner (tørkede)36384
Parmesan (Parmigiano Reggiano)33392
Hempfrø31600
Tunfisk29129
Svinekjøtt27240
Peanøtter26567
Røde linser (tørkede)26350
Kalkunfilet25114
Reker2499
Kyllingfilet24108
Biff (indrefilet)21118
Laks20208
Tofu17144
Kveite17123
Chiafrø17486
Cottage cheese (mager)1379
Egg13155
Sorte bønner8,9132
Kikerter8,9164
Gresskarfrø8,5559
Gresk yoghurt (2% fett)8,371
Quinoa8120
Mandler7,7579
Melk (lett)3,541
PS: Disse verdiene gjelder rå/ukokte matvarer. Mengde protein og kalorier kan variere basert på hvilket merke du kjøper.

PS: Test vår proteinkalkulator om du ikke vet hva ditt daglige proteinbehov er!

Kan du spise for mye protein?

Ja, det stemmer at et overskudd av protein kan bli lagret som fett i kroppen, selv om denne prosessen sjelden forekommer i betydelig grad hos noen med et variert kosthold.

Overflødig kroppsvekt er generelt sett mer direkte relatert til et overskudd av kalorier fra andre kilder i kostholdet, inkludert karbohydrater, fett og proteiner, samt aktivitetsnivå. Spiser du mer kalorier enn kroppen forbrenner, uavhengig av kilden til kaloriene, kan overskuddet bli lagret som fett. Derfor er balansen mellom kaloriinntak og kaloriforbruk viktig når du prøver å opprettholde eller endre kroppsvekten.

I praksis er det altså sjeldent at overdrevet proteininntak alene fører til betydelig fettlagring. Det er viktigere å ha et balansert kosthold som inkluderer riktig mengde proteiner, karbohydrater og fett, i tillegg til å opprettholde en sunn total kaloribalanse, for å oppnå og opprettholde en sunn vekt.